Lähetys on päättynyt.

23.3.2021 Webinaari – Ihana kaupunki –Syntyykö Suomessa ihanaa kaupunkia?

Testaa katselulaitteesi ennen webinaarin aloitusta. Kun saat kuvan näkymään ja äänen kuulumaan, katselulaitteesi on kunnossa.

Ohjelma

Klo 14.30 Avaussanat
johtava asiantuntija Katja Palonen, työ- ja elinkeinoministeriö

Klo 14.35 Ihanan kaupungin hämärtyminen?
Sparraaja, tulevaisuudentutkija Markku Wilenius

Klo 14.45 Kaksi Keynote puheenvuoroa
Millainen on hyvä kaupunki ja miltä se tuntuu?
Apulaisprofessori Arto O. Salonen

Kohti rakastettavaa kaupunkia
Kaupunkibloggari ja kaupunkipolitiikan neuvonantaja Timo Hämäläinen

Klo 15.25 Kolme näkökulmaa
Barometreistä parempaan laatuun erityisasiantuntija
Juha Nurmi ympäristöministeriö

Kaavoihin kangistumatta, elävää etsimässä
Ulla-Kirsikka Vainio Rovaniemen kaupunginjohtaja

Ihmiset ja yhteisöt ihanien kaupunkien voimavaraksi
Maija Faehnle erikoistutkija Suomen ympäristökeskus

Klo 15.45 Hallinnon ja tutkimuksen vuoropuhelu –ei huono!
erityisasiantuntija Suvi Anttila ympäristöministeriö
erityisasiantuntija Olli Voutilainen työ- ja elinkeinoministeriö
neuvotteleva virkamies Olli Maijala ympäristöministeriö
johtava asiantuntija Katja Palonen työ- ja elinkeinoministeriö ja professori Mari Vaattovaara

Klo 16.00 Tilaisuus päättyy

Erkki Aalto | 1616503338

Ihana kaupunki vs. digitaalinen ja virtuaalinen elämä / elinympäristö ... hyvinvointi ja kestävyys ... hybridi?

Kaisa S-T | 1616503600

Hyvin kiteytetty paikkalähtöistä kehittämistä: pitää perustella miksi juuri tämä paikka tarvitsee juuri tällaista

VirkaPekka | 1616503740

Minne on unohtunut toiminnallinen kaupunki ? Minne on unohtunut sekoittuneen asukasrakenteen ihanne ? Kaupunkipolitiikka ei ole pelkkää estetiikkaa ja ympäristöarvoja se lienee ihmisyhteisö. Segregaatio on ihanan kaupungin suurimpia uhkia.

Kaupunkisuunnittelija | 1616503811

Kuten aloituspuheenvuorossa mainittiin, ihana kaupunki on kaupunkia laatunäkökulma edellä (estetiikka ja kauneus ovat tärkeitä, vaikka eivät tietenkään ainoa osa tätä). Nykyisin kaupunkien laadullisia ominaisuuksia (mitä ovatkaan ne muut ominaisuudet?) ohjaa eniten raha, joka käy nyt maailmassa aivan kaiken yli. Rahan voimasta kertoo se, että nyt kaikille muille mahdollisille ominaisuuksille tarvitaan valtavasti resursseja vaativa mittaristo, jotta ne voidaan pitää mukana keskustelussa. Aivan kuin näillä elämän keskeisillä, ihanilla ominaisuuksilla ei olisi itseisarvoa kaupungissa ja elämässä. Onko inhimillisen elämän mittarointi tosiaan ainoa keino päästä käsiksi ihmisyyteen ihmisen kutomassa kapitalistisessa yhteiskunnassa? Seminaaria innolla odottaen!

Kaupunkisuunnittelija | 1616504613

Hei hei! Upeaa ja aivan ydipuhetta Matilta ihmisyydestä ja kaupungista. Toisilla tarina voi olla lähialue ja suku, toisille laajempi, paikkaan sitoutumattomampi, abstraktimpi, joustavampi tarina. Varotaan myös maailmaa liikaa yksinkertaistavien tarinoiden vaaroja! Eikä unohdeta, ettemme ole ensimmäisinä keksimässä elämän laatua ja laadun moninaista arvoa, vaikka niille nyt joutuisimme mittareita talousoptimoidussa, ihmisyyden hieman hukanneessa maailmassa kehittämään.

- | 1616504702

Onko ihmisten, asioiden ja instituutioiden koheesiota edistävä kaupunki aina suuri tai kasvava kaupunki?

Erkki Aalto | 1616505101

Haasteilla ja epäonnistumisilla ... oppimisella lienee iso rooli

Erkki Aalto | 1616505171

Toivottavasti esitykset tulevat saataville

Laitamme esitykset www.tem.fi sivuille

Sami T | 1616505243

Toden totta: pitää ottaa puheeksi ja pitää puheissa! "Hyvä elämä" on jo nostettu hienosti puheisiin, samoine laadullisine ominaisuuksineen, ja ihana kaupunki vie ajatukset samaan suuntaan.

Kaupunkisuunnittelija | 1616505254

Omistamisen, itselle pysyvästi rajaamisen tarve, kummunnee osittain ihmisen pelosta. Pelosta, että muut ihmiset, yhteiskunta haluaa sinulle pahaa ja joku toinen haluaa rajata itselleen sen, mikä sinulle on tärkeää. Ja pelosta siitä, ettet saa toteuttaa itseäsi vapaasti yhteisellä maalla, vaan luloistus tapahtuu vai omassa omistamisessa. Miten tätä negatiivista ihmiskäsitykstä ja ihmisten elämän pelkoa voitaisiin helpottaa?

Sami T | 1616505260

"Kauniissa ympäristössä ollaan valmiita kävelemään pidempiä matkoja bussipysäkille", palveluiden ääreen siis....kaunis selitys keskittämiselle ;)

Tiina Isotalus | 1616505859

Urbanismin ja kaupunkielämän ideaali on kuitenkin osittain kaukana siitä, mitä suomalaiset kaupungit todellisuudessa ovat. Miten kaupunkeihin saataisiin viihtyvyyttä, helppoutta ja laatua? Mitkä asiat tuovat kaupunkielämään omistajuutta ja yhteenkuulumista ja miten kaupunki voi organisaationa edistää näitä arvoja?
Kuntapäättäjien ja -viranhaltijoiden osaamisen kehittäminen ihan keskeistä.

Aluestrategiat mielenkiinnon kohteena | 1616505869

Ref työnteko. Tuoreiden kansainvälisten esseiden mukaan esimerkiksi pääkonttoreita ollaan hajauttamassa poikkeusolojen seurauksena tehtyjen havaintojen mukaan (etätyö, tilantarve, asiantuntijuuden hajauttaminen). Ovatko nämä arvot- asetelmat aivan tuoreita?

Oma kaupunki | 1616506205

Kun kaupunkilaiset saavat jättää oman kädenjälkensä kaupunkiin (esim. neljännen sektorin toiminnan kautta), kaupunkiin kiinnittyminen ja omistajuus lisääntynee.

Tiina Isotalus | 1616506214

Sallimustoimisto!
kyllä kiitos!

Kaupunkisuunnittelija | 1616506220

Kuunteluvinkki yksinasumisen trendiin liittyen: Ajatuksia Kaupungista-podcastin "Yksinasuvat kaupungissa". Yksin asuminen ei ole vain "ikävä, ohimenevä vaihe elämässä", eikä yhdessä asuva parisuhde tai ydinperhe kaikkien elämän tavoite. Päättäjiin, virkahenkilöihin ja suunnittelijoihin tarvitaan moninaisempaa, taustansa ja ideaalivinoumansa tiedostavaa porukkaa. Pahoittelut muuten, Arton puheenvuoroa piti kehua, ei Matin (nimi, joka tupsahti väärin kännyn näppäimistölle).

Timo Järvinen, NayaDaya Oy | 1616506225

Kiitos, upeaa pohdintaa! Olemme kehittäneet empatiatutkimusta ja empatia-analytiikkaa, jonka avulla voidaan täydentää demokratiaa, osallistaa kansalaisia ja ymmärtää kuntien ja kaupunkien asukkaiden tunteita ja osallisuutta suhteessa merkityksellisiin ilmiöihin, tieteellisin perustein. Tässä metodissa ja "mittaristossa" rakkaus on kokemus, jota ensisijassa tavoitellaan: kiintymystä, juurtumista, vuorovaikutusta, yhteyttä ja luottamusta.. ihmisten kuulluksi ja nähdyksi tulemista, negatiivistenkin tunteiden hyväksymistä. Rakkaus on hyvinvointia ihmisille, ympäristölle ja taloudelle – se on asia, jota voidaan muiden tunteiden tavoin ymmärtää ja johon voidaan vaikuttaa. Innostavaa, että rakkaus tunnustetaan kuntien ja kaupunkien johtotähdeksi..

Kaupunkisuunnittelija | 1616506458

Timo vastasi hyvin pandemiakysymykseen! Emme voine asettaa poikkeusoloja sellaiseen erityisasemaan, jonka pohjalta "kumoaisimme" ihmisen sosiaalisia ja yhteisöllisiä, yhteen hakeutuvia tarpeita, jotka kaupunki mahdollistaa. Päättäjien ja asiantuntijoiden pitää olla tarkkana, eikä tehdä perustelemattomia johtopäätöksiä. Mutta monenlaisen elämän ja tilanteiden sallivuus lienee yski oppi pandemiasta (sallimustoimisto!). Kiitos hyvistä tiedoista kommenttikentässä Timo Järvinen NayaDayasta :)

Erkki Aalto | 1616506773

Rakennetun ympäristön (esim. tilojen) käyttö/hyödyntäminen vs. maankäyttö, energian käyttö, veden käyttö, ...?

aluestrategiat mielenkiinnon kohteena | 1616506847

Elinympäristöseuranta on terminä hieman suppea ja puhuja kommentoi ilahduttavasti kokemustiedon keräämisen metodeja ja merkittävyyttä. Voisiko tämän keräämisen ulottaa laajemmalle, maakuntatasolle tai peräti kansalliselle tasolle? Ihanan kaupunkitiedon kerääminen hyödyntää laajeminkin sidosryhmiä kuin vain kaupunkisuunnittelua&kaavoitusta.

Ihana talvikaupunki? | 1616507124

Suomessa kaupunkisuunnittelijat vaikuttavat unohtaneen talven olemassaolon: liian usein pyöräkaistat ovat lumikasojen säilytyspaikkoja, valtavat aukiot ovat tuulisia jäätiköitä ja kaupunkien keskustat uinuvat talviunta marraskuusta maaliskuuhun.

Oma kaupunki | 1616507138

Kaupunkilaisille pitää myös tuoda näkyväksi se, miten heidän kokemuksistaan kerätty tieto on vaikuttanut heidän elinympäristönsä suunnitteluun, jotta luottamus syntyy ja pysyy yllä.

Kaupunkisuunnittelija | 1616507364

Kuinka hyvin eri kaupunkien johtotaso nykyään tunnistaa tämän seminaarin aiheen, ihanan, laadullisen, kokemuksellisen kaupungin merkityksen kaupunkien tulevaisuudelle? Onko täällä läsnä sopivaa kommentoijaa? Kuinka nyt ja tulevaisuudessa resurssoidaan aiheeseen liittyvä tutkimus, mittarointi ja toteutus? Kuinka edetään "suorittavasta" kaupungista kukoistavaan?

aluestrategiat mielenkiinnon kohteena | 1616507374

Raikkaita esimerkkejä Rovaniemeltä. Vahvistaa näkemyksen ihanan kaupungin mahdollisuuksista ja tuo 7-min kaupunki on hauska, nyt kun vartin kaupungit ovat kovin trendikkäitä keidastavoitteita.

Ihana sisätilakaupunki? | 1616507410

Talvikaupunki voisi olla oikein oma kehitysteemansa! Valotaide on tuonut viihtyisyyttä ja mielenkiintoa myös talvikauteen, mutta yleensä ulkotilat ovat todella ankeita talvella. Viisaita päätöksiä ovat tehneet ne, jotka ovat lämmittäneet esim kävelykadun pätkiä jne.
Hyvä kysymys on myös, miksi julkiset sisätilat (kuten erilaiset matkakeskusten, ostoskeskusten jne aulat, metrotunnelit yms) ovat niin kalseita tiloja! Voisiko niiden viihtyvyyttä parantaa ja antaa ihmisille luvan viettää yhdessä aikaa myös silloin kun räntäsade vihmoo?
- Tiina Isotalus

VirkaPekka | 1616507414

Hyvä Uki, että tulee hieman konkreettisia käytännön asioita tähän keskusteluun.

Olli Alho | 1616507857

Kiitos hyvistä esityksistä! Siirryn nyt rakentamaan ihanaa Lahden kaupunkia, teknisen lautakunnan kokoukseen. Hyvää alkavaa kevättä! t. Olli

Riitta B | 1616507878

Kiitos, tämä kamaluuden kitkemisen ihanuuden rinnalla on mielenkiintoinen näkökulma. Eikö meillä suomalaisilla ole hieman taipumusta melankoliseen pohdintaan ja kamaluudet nousevat mieleen helpommin kuin ihanuudet? Voidaanko ajatella, että hyvinvointikertomukset nähdään tarinana SWOTin tyylisesti kokemuksista, +/1 ja unelmista?

Tiina Isotalus | 1616507941

Kaupunki-SWOT
Ihanuudet-kamaluudet
unelmat-painajaiset

Matti Vatilo | 1616508011

Erinomainen semppa, yhteisöllisyys ja kansalaislähtöisyys nousi vahvasti esille. Kiitos ajatuksista!

Maija F | 1616508342

Tiina, Kaupunki-SWOT hyvä idea! Ehkä voisi olla sekä kaupunki- että kaupunginosatasolla. Helsingissä kaupunginosayhdistykset on tehneet kaupunginosa-swotteja https://kaupunginosat.fi/helka/swot-analyysi/

Erkki Aalto | 1616508864

KIITOS - EI HUONO!

PN | 1616508873

Kiitos, matkaanne oli upea seurata ja oppeja ottaa1

Kaikki mukaan | 1616508880

On aivan totta, että kokemukset kaupungista ja kaupunginosista voivat olla hyvin erilaisia. Siksi on tärkeää tarkastella molemmilla tasoilla.

Tiina Isotalus | 1616508883

Nyt innostun kaupunginosa-SWOT:sta.
Se voisi olla hyvä työkalu, jolla pääsee käsiksi kaupunginosan eri ulottuvuuksiin - sekä yhteisöön ja tapahtumiin, mutta myös fyysiseen kaupunkiin, kulmiin, katuihin, parkkipaikkohin ja puistonpenkkeihin.

LÄHETÄ VIESTI

Nimimerkki:

TALLENTEET

2021-03-23 Webinaari – Ihana kaupunki –Syntyykö Suomessa ihanaa kaupunkia?

Ohjelma

Klo 14.30 Avaussanat
johtava asiantuntija Katja Palonen, työ- ja elinkeinoministeriö

Klo 14.35 Ihanan kaupungin hämärtyminen?
Sparraaja, tulevaisuudentutkija Markku Wilenius

Klo 14.45 Kaksi Keynote puheenvuoroa
Millainen on hyvä kaupunki ja miltä se tuntuu?
Apulaisprofessori Arto O. Salonen

Kohti rakastettavaa kaupunkia
Kaupunkibloggari ja kaupunkipolitiikan neuvonantaja Timo Hämäläinen

Klo 15.25 Kolme näkökulmaa
Barometreistä parempaan laatuun erityisasiantuntija
Juha Nurmi ympäristöministeriö

Kaavoihin kangistumatta, elävää etsimässä
Ulla-Kirsikka Vainio Rovaniemen kaupunginjohtaja

Ihmiset ja yhteisöt ihanien kaupunkien voimavaraksi
Maija Faehnle erikoistutkija Suomen ympäristökeskus

Klo 15.45 Hallinnon ja tutkimuksen vuoropuhelu –ei huono!
erityisasiantuntija Suvi Anttila ympäristöministeriö
erityisasiantuntija Olli Voutilainen työ- ja elinkeinoministeriö
neuvotteleva virkamies Olli Maijala ympäristöministeriö
johtava asiantuntija Katja Palonen työ- ja elinkeinoministeriö ja professori Mari Vaattovaara

Klo 16.00 Tilaisuus päättyy

SUORA LINKKI